Ekonomi

10 yıl sonra banka şubesi kalmayabilir!

İSTANBUL (İGFA) – Özellikle pandemiyle birlikte giderek dijitalleşen dünyada, taşınabilir ve dijital bankacılığın kullanımı da arttı. Dijitalleşme bankacılık sektöründe de önemli bir yere sahip. Türkiye Bankalar Birliği’nin verileri, Türkiye genelinde dijital bankacılık müşteri sayısının 104 milyon kişiye ulaştığını gösteriyor.

UZAKTAN BAŞVURU EDEN MÜŞTERİ SAYISI 836 BİN

Değişen mevzuata göre artık bankalara fiziki olarak gitmeden cep telefonundan dakikalar içerisinde müşteri olmak mümkün hale geldi. Türkiye Bankalar Birliği’nin haziran ayında yayımladığı ‘Uzaktan ve Şube Müşteri Kazanım İstatistikleri’ raporuna göre, 2023 yılı haziran ayında ‘uzaktan başvuru sayısı’ 836 bin, ‘uzaktan müşteri temsilcisi ile sonuçlanan müşteri sayısı’ ise 836 bin olarak gerçekleşti. 389 bin oldu. 2022 yılında ‘Uzaktan başvuru sayısı’ 1 milyon 133 bin, ‘Uzaktan müşteri temsilcisi ile sonuçlanan müşteri sayısı’ ise 2022 yılında 365 bin civarında gerçekleşti.

Nisan-Haziran 2023 döneminde aktif bireysel dijital bankacılık müşterilerinin yaş gruplarına göre dağılımında, 40 milyon kişiyle 36-55 yaş grubu ilk sırada yer aldı.

BANKACILIKTA DEVRİM UZAKTAN MÜŞTERİ KAZANIMI İLE GERÇEKLEŞİYOR

Bilgileri değerlendiren encazip.com kurucusu ve tasarruf uzmanı Çağada Kırım, 5 yıl önce aktif dijital bankacılık müşteri sayısının 39 milyon olduğunu belirterek, “Veriler, 10 yıl sonra bankacılık işlemlerinin ancak dijital bankacılık üzerinden yapılabileceğini gösteriyor. “

“Dijital bankacılığı kullanan toplam müşteri sayısı zaten yüksek ancak bankacılıkta asıl devrim uzaktan müşteri kazanımı tarafında yaşanıyor” diyen Kırım, şöyle devam etti: “Tüketiciler artık daha önce hiç çalışmadıkları bir bankanın müşterisi olabiliyor. Banka şubesine gitmeden, saniyeler içinde cep telefonları üzerinden uzaktan, şubede beklemek yok, sayfalarca kağıt imzalamak yok.” Artık dönem kapanıyor. Mayıs 2021’de aylık 69 bin olan uzak müşteri sayısı, 2023’te aylık ortalama 500 bine ulaştı. Bu sayede bankalar yavaş yavaş tamamen şubesiz bankacılığa geçiş yapıyor. Orta vadede bankacılık tamamen değişti ve neredeyse tüm bankaların elinde çok az şey var. -Belki de şubelerin hiç olmadığı günleri göreceğiz. Bankaların en yüksek gider kalemleri arasında yer alan şubelerin yarattığı giderler bankaların giderlerinden düşülecek ve bu sayede bankalar daha düşük kredi faizleriyle daha yüksek faizle mevduat sunma konusunda önemli bir güce sahip olacak. Neredeyse tüm bankalar önemli anlamda uzak olacak. Kanallara değerli yatırımlar yaptığına şahit oluyoruz” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu