Ekonomi

Adana Karpuzu dünya sofralarını süslüyor

Türkiye karpuz üretiminin yüzde 25’ini tek başına karşılayan ve tescilli Adana Karpuzu, tadı, kokusu, rengi ve aromasıyla hem ağızları tatlandırıyor hem de dünya mutfaklarında sofraları süsleyerek ülkeye döviz girdisi sağlıyor.

Karpuz üretiminde Çin’in ardından ikinci sırada yer alan ve Türkiye’nin ihtiyacının yüzde 20-25’ini karşılayan Adana’da hasat devam ediyor. Şu anda tarlada kilogram fiyatı 6 lira olan karpuzdan dönümden ortalama 4-5 ton verim alınıyor. Kent genelinde 100 bin dekarlık alana ekilen karpuzdan yaklaşık 650 bin ton verim bekleniyor.

Birçok ülkeye ihraç edildi

2020 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret tescil belgesi verilen Adana karpuzu, başta Almanya, Bulgaristan, Romanya, Rusya, Irak, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuzey Makedonya ve Bosna olmak üzere Avrupa ve Asya’daki birçok ülkeye ihraç edilmektedir. ve Hersek ve her ikisi de sofraları süslüyor. ülkeye döviz girdisi sağlar.

Adana İl Uyum Meclisi ve Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, “Adana karpuzu ilk etapta iç piyasaya giriyor. Tıpkı muz gibi Adana karpuzunda da ithal edilemesin diye ton başına 300 dolar gümrük vergisi var. Bu da ülkemize karpuz gelmesini engelledi.” kullanılmış.

Adana karpuzunun birçok ülkeye gönderildiğini belirten Doğan, “Önümüzdeki günlerde ovalarda hasat bol olacak. Hasat tam olunca Avrupa’ya ve birçok komşu ülkeye karpuz göndereceğiz. Adana’dan Suriye dahil birçok ülkeye karpuz gönderdi.Adana karpuzunun tadı ve kokusu, “Tadı ve aroması diğer illerde yetişen karpuzlardan çok farklı. Gittiği her yerde takdir edilen bir meyvedir” dedi. – ADANA

ayvacik-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu