Boşanma oranları her yıl artıyor: Nedeni ‘ilgisizlik’
Değerlendirmeye göre eşlerin evlilik birliğinin devamı süresince birbirlerinden uzaklaştıklarını ve kayıtsız davranarak evliliğin kırılma noktasına geldiğini göstermektedir. Boşanmaların en yaygın nedeni olan kayıtsız kalma, duygusal şiddet şeklinde karşımıza çıkıyor. Uzmanlar, eşlerin birbirleriyle olan bağlarını kopardıktan sonra ev içinde de sessiz şiddete maruz kaldıklarını belirtiyor.
Utku Mil Hukuk Bürosu Kurucu Ortağı ve Boşanma Avukatı Bilgehan Utku, son yıllarda en sık görülen boşanma nedenlerini değerlendirdi. Evlendirme memuru gözetiminde yapılan evliliklerin ancak Türk Medeni Kanunu’nda belirtilen boşanma sebeplerinin ortaya çıkması halinde mahkeme kararıyla sonlandırılabileceğine işaret eden Av. Bilgehan Utku şu bilgileri paylaştı: “Yasal düzenlemelerde boşanma nedenleri genel ve özel olarak iki başlık altında ele alınmaktadır. Bu sebeplerin ortaya çıkması halinde eşler anlaşmalı veya çekişmeli boşanma davası açabilirler. Davalar, aile mahkemesinde görev yapan hakimlerin kararıyla kesinleşirken, bu davalarda diğer davalardan farklı bazı kurallar vardır.”
Genel boşanmalarda olay ispatlansa dahi karar verilemeyebilir.
avlanmak Bilgehan Utku, “Genel boşanma nedenleri arasında geçimsizlik, şiddet, hakaret, fikir ayrılıkları ve güvensiz davranışlar gibi ilişkiler ön plana çıkıyor. Özel boşanma davaları kategorisinde ise aldatma yani zina, müebbet kast, onur kırıcı davranışlar, cezai işlem ve evden çıkma gibi davalar sayılabilir. Spesifik boşanma sebepleri daha anlaşılır ve daha somut ilişkiler olarak değerlendirilebilir. Ancak bunlar evliliği temelden sarsan durumlardır. Öte yandan, genel olarak, etki bakımından göreceli sebepler daha fazla olan boşanmalarda, evliliğin temelini bozan olayın varlığı ispatlansa bile mahkemede boşanma kararı verilmeyebilir. Böyle bir durumda eşler aynı çatı altında ortak bir hayat sürdüremeyeceklerini açıkça belirtmelidirler. Bütün bu ilişkileri değerlendirerek boşanma kararı verip vermemek hakimin takdirindedir.
Utku Mil Hukuk Bürosu Kurucu Ortağı ve Boşanma Avukatı Bilgehan Utku, boşanma sebeplerinin boşanma davasının türünü ve dava sürecini etkileyebileceğini vurgulayarak, “Örneğin, boşanma kararı alan bir çiftin ilgisiz davranması veya namussuz fiiller karşılıklı anlaşma ile kısa sürede boşanabilir. Tartışmalı davalar şiddet, müebbet kast veya aldatma gibi sebeplerle söz konusu olabiliyor. Bu ayrım tamamen çiftlerin ortak bir duygu üzerinde buluşup buluşamayacaklarına bağlıdır. Ayrıca anlaşmalı boşanma davasının açılabilmesi için evlilik tarihinden itibaren en az 1 yıl geçmiş olması gerekmektedir. Aksi halde anlaşmalı boşanma davası açılamaz.
Çekişmeli boşanma davası 5-6 duruşma sürebilmektedir.
avlanmak Bilgehan Utku sözlerini şöyle tamamladı: “Anlaşmalı boşanma davaları, dilekçeye eklenecek Boşanma Protokolü ile ilk duruşmada sonlandırılabilir. Bu noktada çiftler, velayet, nafaka ve mal varlığı gibi konularda Boşanma Protokolünde bir karara vardıklarını açıkça belirtmelidirler. Çekişmeli boşanma davaları ise 5 ila 6 duruşmaya kadar biraz daha uzun sürme potansiyeline sahiptir. Her seans 3-4 ayda bir yapılır. Buna göre çekişmeli boşanma davalarının ortalama bir buçuk yılda sonuçlandığı söylenebilir. Burada eşlerin hıza değil sonuca odaklanmalarını öneririm. Son pişmanlık işe yaramaz. Hak kayıplarının önüne geçebilmek için uzmanlarından hukuki destek alarak davalarına odaklanmalıdırlar. Yoksa hızlı biten ama; Maddi ve manevi tazminat yükümlüsü olduysanız, nafaka yükümlüsü olduysanız, velayeti kaybetmişseniz, altın vermişseniz ve yüklü miktarda tazminata mahkûm edilmişseniz, davayı erken bitirmeniz sizin için bir fayda sağlamayacaktır.”