Kripto piyasasını ilk çeyrekte tetikleyen faktörler, 2. çeyrekte de devrede olacak mı?
Investing.com – Kripto para piyasaları 2024 yılının ilk çeyreğinde etkileyici bir performansa sergiledi. Ancak kripto piyasası, ikinci çeyreğe tedirgin eden bir görünümde başladı.
Ocak ayında kripto para piyasaları için bir dönüm noktası olarak kabul edilen spot Bitcoin ETF onayını gördük. 2023 yılının ikinci yarısında BlackRock’ın başvurusuyla yeniden canlanan spot ETF efsanesi, aradan geçen 6 aylık periyotta kripto sektörünün itici gücü oldu. Nihayetinde Ocak ayında SEC’in spot Bitcoin ETF’lere yeşil ışık yakmasının ardından kısa denilebilecek bir süre piyasada “gerçekleşenin satılması” etkisi görüldü.
Amatörlerin bile profesyoneller gibi kazanabileceği dünyaya adım atın. InvestingPro şimdi %20 indirimde. Kupon kodu: INVTROZEL1A
Kodu nasıl kullanacağınızdan emin değil misiniz? Adım adım gösterdiğimiz videoyuizleyebilirsiniz.
Sorularınız için destek birimimize buradanulaşın.
Ocak ayı sonuna kadar istikrarlı kalan spot Bitcoin ETF pazarına fon girişlerinin Şubat ayında hızlanması, Bitcoin’in Mart ayında 73.777 dolarda yeni rekor seviyesine ulaşmasında birincil etkiyi oluşturdu. Şubat ayında Bitcoin talebinin her geçen gün artması, piyasanın geri kalanını da ateşledi. Öyle ki son 2 ayda kripto piyasasına giren fonun her hafta farklı bir kripto sektörünü yükselttiğini gördük. Memecoin’lerin ciddi değer artışlarıyla başlayan akım, yapay zeka coinleri, RWA’ler ve DePin coin’leri olmak üzere altcoin’ler özelinde muazzam kazançların görülmesini sağladı.
Sonuç olarak kripto para piyasasına ilk çeyrekte 1 trilyon dolar sermaye girerken toplam piyasa değeri son 3 ayda %63 artışla 2,7 trilyon dolara kadar yükseldi. Bitcoin’de bu süre zarfında %68 değer artışıyla ilk çeyreği, 71.366 dolarda kapattı. Bitcoin’in çeyreklik kapanışı, aynı zamanda önceki dönemlerdeki zirve bölgesinin üzerinde olması açısından son derece önemliydi.
Kripto piyasaları için daha çok boğa sezonunun ilk aşaması olarak yorumlanan 2024 yılın ilk çeyreği, aynı zamanda hafızalarda ABD’de spot Bitcoin ETF’in onaylandığı dönem olarak kalacak.
2. çeyrekte rüzgar tersine döner mi?
Kripto sektöründe büyük bir coşkuyla karşılanan spot ETF pazarı, sektöre sıcak para girmesini sağlaması açısından pozitif algılandı. Ancak Mart ayındaki fiyat hareketleri, ETF ticaretinin olumlu yönleri olduğu kadar bazı riskler içerdiğini gözler önüne serdi.
Geçen aya kadar pozitif seyreden ETF ticareti Bitcoin merkezli olmak üzere kripto piyasalarını desteklemeye devam etti. Ancak Mart ayında spot Bitcoin ETF’lerden hızlı çıkışlar görülürken Bitcoin fiyatı negatif fon çıkışından direkt etkilendi ve haftalık bazda %10’u aşan sert dalgalanmalar gördü. Bu da bir nevi kripto piyasasının Bitcoin önderliğinde dışa bağımlılığını artıran bir faktör olarak görülebilir.
Dünyanın en büyük varlık yönetim şirketleri, son raporlara göre 76,3 milyar doları Bitcoin destekli olmak üzere 100 milyar dolara yakın kripto yatırım fonunu yönetiyor. Bu da geleneksel finans şirketlerinin kripto sektörünü yönlendirecek güce sahip olduğunun bir kanıtı olarak görülebilir. Öyle ki Mart’ın 3. haftasında ETF pazarından 1 milyar dolar yakın net çıkış görüldüğünde toplam piyasa değeri de %10’un üzerinde değer kaybetti. Sonuç olarak ilk çeyrekteki kripto para ticareti bize ETF pazarının, piyasayı çok ciddi oranda artırma potansiyeline sahip olmasıyla birlikte aynı oranda da düşürme gücüne sahip olduğunu gösterdi.
Bitcoin halving fiyatlandı mı?
Kripto paralar dışa bağımlılık riskiyle ikinci çeyreğe başlarken Nisan ayına %10’u bulan sert bir düşüşle başladı. Bitcoin, son 48 saatte %6 civarında düşüşle 65.000 dolara kadar gerilerken Mart’ın ikinci yarısında yükseliş ivmesi kaybedildikten sonra konsolide görüntüsünü sürdürüyor. Bu ay ayrıca Bitcoin ağında ödül yarılanması (halving) gerçekleşeceği için kripto sektörüne karışık duyguların hakim olabileceğini görebiliriz. Ancak halving’in daha uzun vadede etkisinin görülmesi muhtemelken Bitcoin fiyatının ikinci çeyrekte ödül yarılanmasının pozitif etkisini hissetmesi düşük bir olasılık. Hatta halving sonrası madencilerin mevcut pozisyonlarındaki değişikliğe bağlı olarak Bitcoin’de kısa vadeli negatif dalgalanmalar görmek de mümkün olabilir.
2. çeyrekte Fed etkisi takip edilecek
İkinci çeyrekte kripto para piyasalarını etkileyebilecek başka bir dış faktör ise Fed başta olmak üzere küresel merkez bankalarının faiz indirim sürecine başlayıp başlamayacağı olacaktır.
Faiz indirimlerinin Haziran ayında başlayabileceği beklentisi geçerliliğini korurken bu çeyrekte Fed’in para gevşemeye yönelik söylemleri de kripto piyasaları üzerinde etkili olabilir. Bu, risk iştahını artıran bir unsur olarak kabul edilebilir ve kurumsal yatırımcılar, kripto ETF’leri aracılığıyla piyasanın yükselişine devam etmesinde kaldıraç etkisi oluşturabilir.