Merkez Bankası Başkanlığına Atanma
Mehmet Şimşek’in 5 yıllık aradan sonra yeniden ekonomi yönetimini devralmasının ardından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’na beklenen atama gerçekleşti.
Resmi Gazete’de yayımlanan kararla eski Birinci Cumhuriyet Bankası Eşbaşkanı Hafize Gaye Erkan atandı.
Hafize Gaye Erkan kimdir?
İstanbul Erkek Lisesi’nde okuduktan sonra Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nden mezun olan Erkan, daha sonra ABD’de Princeton Üniversitesi’nde doktorasını tamamladı.
Goldman Sachs’ta Genel Müdür ve Analitik ve Strateji Başkanı olarak görev yapan Erkan, 2014 yılında iş teklifi aldığı First Republic Bank’ta yaklaşık 8 yıl İcra Kurulu Eş Lideri, Lideri, Yönetim Kurulu Üyesi, Baş Yatırım olarak görev yaptı. Memur, Baş Depoziter. Sorumlu ve Eş Risk Görevlisi gibi farklı görevler üstlendi. Erkan, 2021 yılında First Republic Bank’ın Eş CEO’su oldu.
ABD merkezli kuyumculuk şirketi Tiffany & Co.’da iki yıl yönetim kurulu üyeliği de yapan Erkan, son olarak küresel finansal danışmanlık şirketi Marsh McLennan’da yönetim kurulu üyeliği yaptı.
Şimşek ile görüşmesi vardı.
Yeni kabinede Hazine ve Maliye Bakanı olarak Mehmet Şimşek’in atanmasının ardından para politikasında normalleşme beklentileri yeniden canlandı.
Hazine ve Maliye Bakanlığı görevini Pazar günü Nureddin Nebati’den devralan Mehmet Şimşek, “Türkiye’nin rasyonel zemine dönmekten başka çaresi yok” açıklamasını yaptı.
“Hükümetin temel amacının toplumsal refahı artırmak olduğunu” söyleyen Şimşek, “Önümüzdeki dönemde bu hedefe ulaşmada şeffaflık, tutarlılık, öngörülebilirlik ve uluslararası normlara uyum temel ilkelerimiz olacaktır.” Vakit kaybetmeden orta vadeli program çalışmalarına başlayacaklarının mesajını veren Şimşek, “Sürdürülebilir yüksek büyüme için mali disiplini tesis etmek ve fiyat istikrarını sağlamak temel hedefimiz olacak. Orta vadede enflasyonun yeniden tek hanelere düşürülmesi, tüm alanlarda öngörülebilirliğin artırılması ve cari açığı azaltacak yapısal dönüşümün hızlandırılması ülkemiz için hayati önem taşımaktadır. Uygulanacak maliye politikası ve yapısal reformlarla Merkez Bankamızı enflasyonla mücadelede desteklemek temel politikamız olacaktır.
Şimşek, TCMB Başkanlığına atanması planlanan First Republic Bank eski Eş CEO’su Hafize Gaye Erkan ile bir araya geldi. Bloomberg’in haberine göre Pazartesi sabahı Ankara’ya gelen Erkan, Şimşek tarafından kabul edildi.
Yabancı kuruluşlar faiz artışı bekliyor
Mehmet Şimşek’in göreve başlamasıyla birlikte piyasada siyasi ilginin artması beklentisi gündeme geldi.
SocGen’in ardından JPMorgan da Haziran toplantısında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan (TCMB) hızlı bir faiz artırımı öngördü.
ABD bankası JPMorgan tarafından Pazartesi günü yayınlanan bir notta, TCMB’nin 22 Haziran’daki para politikası toplantısında veya “belki daha da erken” para politikası toplantısında politika faizini yüzde 25’e yükseltebileceği belirtildi.
Müşterilere gönderilen bir araştırma notunda, JPMorgan ekonomistleri şunları söyledi: “22 Haziran toplantısında veya belki daha erken bir tarihte politika faizinin mevcut yüzde 8,5’ten yüzde 25’e çıkarılması mümkündür ve daha küçük artışların yapılabileceğini belirten bir kılavuz metinle birlikte. gerekirse yapılır. 30” olan yılsonu poliçe faiz talebimizi değiştirmeyeceğiz.
Societe Generale de Türkiye ile ilgili yeni analizinde politika faizinin yüzde 15’e yükseltileceğini öngördü.
Kurumun müşterilerine gönderdiği notta, Türkiye ile ilgili temel risklerin, geri dönen siyasi ortodoksluğun yarattığı hayal kırıklığı ve yeni ekonomi yönetiminin ihracatı desteklemek için para birimini zayıflatma ihtimali olduğu belirtiliyor.
Kurum, politika faizinin 22 Haziran’da 650 baz puan artırılarak yüzde 15’e, ardından Temmuz ve Ağustos aylarında 500’er baz puan artırılmasını bekliyor.
Politika faizi-enflasyon farkı 31 puan seviyesinde
TCMB’nin yeni başkanı Hafize Gaye Erkan’ın gündeminde derin negatif reel faiz, düşük rezervler ve rekor düşük Türk Lirası öne çıkıyor.
Son açıklanan enflasyon bilgilerine göre TCMB’nin politika faizi ile enflasyon arasında 31 puanlık bir fark var.
Negatif reel faizle birlikte TCMB’nin azalan rezervleri de önemli başlıkların ortasında yer alıyor.
Son veriler, takaslar da dahil olmak üzere net rezervlerin eksi 4,4 milyar $ gibi tarihi bir düşük seviyeye gerilediğini gösterdi. Swap hariç net rezervler eksi 60,5 milyar dolar seviyesinde.
Ekonomi kamuoyunun en değerli gündemi, seçimlerin tamamlanmasının ardından Türk lirasındaki düşüşün hızlanması oldu. İkinci tip seçimden bu yana Dolar/TL kuru yüzde 15 arttı. Döviz kuru 23 seviyesini aşarak tarihi seviyeye yükseldi.