Uzayda NASA’yı bile şaşırtan iki sürpriz asteroit keşfi ardı ardına geldi
Asteroit 2011 UL21, 27 Haziran’da Dünya ile nispeten yakın bir karşılaşma gerçekleştirdi ve gezegenimizin 6,6 milyon kilometre yakınından veya Dünya ile Ay arasındaki ortalama mesafenin yaklaşık 17 katı kadar bir uzaklıktan geçti.
Asteroid endişe yaratacak kadar yakından geçerken, bu karşılaşma gökbilimcilere nesneye daha yakından bakma fırsatını da verdi. Bu yakın incelemeler, bu tür asteroitler hakkında daha fazla bilgi edinmemize yardımcı olabileceği gibi, bu cisimlerin tahmin edilen yörüngelerini daraltarak gelecekte gezegen için risk oluşturup oluşturmayacaklarını bilmemize de yardımcı olabiliyor.
Astrofizikçi ve Sanal Teleskop Projesi’nin bilimsel direktörü Gianluca Masi, asteroidin geçişi öncesinde yaptığı bir açıklama, “’Potansiyel Olarak Tehlikeli Asteroid’ (PHA) terimi, Dünya’dan 7,5 milyon km yakına gelebilen yaklaşık 140 metreden büyük küçük gezegenlere atıfta bulunan kesin bir resmi tanımdır” dedi ve devam etti: “Başka bir deyişle, yalnızca gezegenimize yeterince yaklaşabilen en büyük asteroitler PHA olarak işaretleniyor; bu onların Dünya’ya çarpacakları anlamına gelmiyor, ancak yine de daha yakından izlenmelerinin gerektiğini gösteriyor.”
NASA’nın Derin Uzay Ağı’nın Goldstone gezegen radarı, 2011 UL21’i bu yılın geçişi sırasında yakından takip etti ve saniyede 25 kilometre hızla geçerken onu yedi kez görüntüledi. Bu, NASA’nın asteroidi radar kullanarak görüntülemek için ilk şansıydı ve bu görüntülemede, asteroidin aslında ikili bir sistem olduğunu keşfettiler. Asteroit, kendisinden yaklaşık 3 kilometre uzaklıkta yörüngede dönen daha küçük bir aya sahipti.
Gözlemlere liderlik eden JPL’nin baş bilim insanı Lance Benner, yaptığı açıklamada “Bu büyüklükteki asteroitlerin yaklaşık üçte ikisinin ikili sistemler olduğu düşünülüyor ve bunların keşfi, karşılıklı yörüngelerini, kütlelerini ve yoğunluklarını tahmin etmek için göreceli konumlarının ölçümlerini kullanabileceğimiz için özellikle önemli” dedi.
Beklediğimizden daha küçükmüş
NASA, bu yakın geçiş sırasında asteroidin küresel bir şekle sahip olduğunu da fark etti. Radar görüntülemeden önce nesnenin boyutu tam olarak bilinmiyordu ve yapılan tahminler, 1,7 kilometre ile 3,9 kilometre arasında bir boya sahip olabileceğini öneriyordu. NASA, radar görüntülemenin ardından bu nesnenin boyutunu yaklaşık 1,5 kilometre genişlikte, yani beklenenden biraz daha küçük olarak belirledi.
2 gün sonra daha tehlikelisi de geçti
Ayrıca, sadece 16 Haziran’da keşfedilen ikinci bir nesne de 29 Haziran’da, Dünya’nın 295.000 kilometre yakınından geçti. Geçici olarak 2024 MK olarak adlandırılan bu asteroit, Dünya ile Ay arasındaki ortalama mesafenin dörtte üçünden biraz uzaktan geçerek gezegenimize çok daha fazla yaklaşmış oldu.
Asteroidin yolu, Dünya’nın yerçekimi nedeniyle bir miktar değişti ve Güneş etrafındaki 3,3 yıllık yörüngesi yaklaşık 24 gün kısaldı. NASA tarafından finanse edilen Asteroid Karasal Etki Son Uyarı Sistemi (ATLAS) tarafından en yakın yaklaşmasından sadece 13 gün önce keşfedilen asteroit, potansiyel olarak tehlikeli olarak sınıflandırılıyor. Ancak yörüngesine ilişkin hesaplamalar, yakın gelecekte Dünya için herhangi bir tehdit oluşturmadığını gösteriyor.